Banner
Banner
Banner

Spanyolország: az új ingatlanok ÁFA-jának csökkenése

A spanyol kormány csökkentette az új ingatlanok vásárlására kivetett ÁFA-t. December végéig a vevő a korábbi 8 százalék helyett csupán 4 százalékot fizet. Egy 200 ezer eurós árú spanyolországi ingatlan vásárlásakor a megtakarítás 8000 euró, ami nem kevés.

A kormány ettől a lépéstől az ingatlanpiac élénkülését várja, elsősorban az el nem adott új ingatlanok számának csökkenését. Az új ingatlanok piaca ugyanis az utóbbi időben stagnál, a tavalyi évhez viszonyítva az el nem adott új ingatlanok száma csupán 0,08 százalékkal csökkent és számuk 700 ezerhez közelít.

Az ÁFA módosítása az idei év augusztus 21-e és december 31-e közötti időszakban érvényes. Az ÁFA számításának alapja az ingatlan alap vételára, a vevő így az adásvételi szerződésben szereplő vételár 4 százalékát megtakarítja.

Spanyolországban már novemberben választások lesznek, melyeket a jövő év márciusában kellett volna megtartani. Ez a lépés a kormány szerint hozzájárulhat a jogszabályi változtatások meggyorsításához, és segítséget jelenthet Spanyolországnak a gazdasági válság kezelésében. A választások legnagyobb esélyese, a középjobboldali néppárt már jelezte, hogy győzelme esetén az adókedvezmények folytatódni fognak a jövő évben is.

Rovat: Cikkek, Külföldi ingatlanok, Spanyolországi ingatlanok
Külföldi ingatlanok