Banner
Banner
Banner

A spanyolországi ingatlanok árainak milyen alakulása várható?

Spanyolország ma a lakáscélú ingatlanok esetében az ingatlanbefektetők által leggondosabban figyelt ország. A válság következtében az árak itt nagyot estek, a további fejlődésüket azonban nehéz előrejelezni. Minden esetre azonban érvényes, hogy ha Ön saját használatra keres ingatlant a tenger mellett, Spanyolország az egyik legérdekesebb lehetőség.

Ha Ön számára elsősorban az ingatlan megtérülése a fontos (nemcsak bérbeadás formájában), és az árak csökkenéséből szeretne nyereséget kovácsolni, a nagy kérdés az, hogy a spanyolországi ingatlanok ára milyen irányban fognak mozogni.

Spanyolországban, a kanári-szigeteken és a Mallorcán (valamint a további Baleár-szigeteken) ma közel egy millió apartmant és lakásstúdiót kínálnak eladásra. Spanyolország magas, 12 %-ot is meghaladó munkanélküliséggel küzd, sokak számára problémát jelent a lakáshitelek törlesztése. Az ingatlanok árai ma 25-30 %-al alacsonyabbak, egyes régióban akár 40 %-al is, ideértve a tengerparti keresett ingatlanokat is.

Egyes elemzések előrejelzései a spanyolországi ingatlanok árainak fokozatos növekedésére számítottak az idei évben. Ennek az előrejelzésnek alapja az volt, hogy főleg a spanyol szigeteken az ingatlanok iránt növekvő tendenciát mutat. A RICS (Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Társasága) European Housing Review 2011 (európai ingatlanpiacot bemutató) elemzése alapján a bankok egyelőre megtartják a lefoglalt ingatlanokat, és nem akarják beismerni veszteségüket azzal, hogy azokat jelentős kedvezményekkel eladják. A kérdés azonban az, hogy ez az eljárás fékezi-e majd az árak csökkenését, vagy éppen ellenkezőleg, gyengíteni fogja-e a már amúgy is haldokló keresletet, mert a befektetők nagyobb ingatlancsomag felszabadítására fognak várni, ami a piac további csökkenéséhez vezethet.

Rovat: Cikkek, Külföldi ingatlanok, Spanyolországi ingatlanok
Külföldi ingatlanok