Banner
Banner
Banner

Az angolok külföldi ingatlanokba való befektetésekkel a nyugdíjra takarékoskodnak

A mai világ gyorsan változik. Az emberek magasabb életkort érnek meg, a nyugdíjasok aránya az össznépességben egyre nagyobb. Másrészt egyre több fiatal igyekszik kerülni a munkát. Az állami nyugdíj az angolok számára hosszú éveken át (már 1908 óta) a biztonságot jelentette, az elmúlt évtizedben azonban kétségek merültek fel, vajon meddig folytatódhat ez a folyamat.

A kormány ezért a dolgozóknak felajánlotta, hogy magán nyugdíjpénztárakba fektessenek be. Mivel ez nagyobb mértékben nem terjedt el, azért a munkaadók kötelesek alkalmazottjainak nyugdíjbiztosítási rendszert ajánlani.

Sajnos a pénzügyi válság következtében a befektetési jellegű nyugdíjalapok nem tudtak sikeresen működni. Emberek milliói lényegében csupán a pénzüket kapták vissza. Ez a nyugdíjkor anyagi fedezetétől nagyon távoli megoldás.

Ennek oka az volt, hogy a legnépszerűbb hagyományos nyugdíjalapok főleg a tőzsdén fektettek be, ahol a zuhanás a legnagyobb és leggyorsabb volt. A nyugdíjalapokat üzemeltető társaságok azonban nem voltak hajlandók beismerni, hogy hibát követtek el, és nem képesek az ígért nyugdíjakat folyósítani. Az angolok ebből csak egy tanulságot vonhattak le: ha a nyugdíjas korban megfelelő anyagi biztonságot szeretnének elérni, nem bízhatnak abban, hogy pénzüket a nyugdíjalapokra bízzák.

A nyugdíjkorra való felkészülés egyik megoldása azonban nagyon egyszerű és egyúttal sok előnnyel jár, főleg adókedvezmények formájában. A Self Invested Personal Pension (SIPP, nyugdíj előtakarékossági számla) Nagy-Britannia lakosai számára lehetővé teszi, hogy értékpapírokba, kötvényekbe és kereskedelmi célú ingatlanokba adómentesen fektessenek be. Pontosabban szólva, nem fizetnek jövedelmi adót a befektetett összeg után. Tehát ha valaki a SIPP programba nyolc ezer angol fontot fektet be, valójában 10 ezret fektet be, mert egyúttal 20 százalékos adókedvezményben részesül. Nem fizet jövedelmi adót, sem pedig tőkenyereség-adót. Ha pedig a pénz felhasználása előtt meghal, az örökösök nem fizetnek örökösödési adót.

A kereskedelmi célú ingatlanon kívül be lehet fektetni hagyományos lakásokba is. Sok ingatlant külföldön ugyan önálló egységként értékesítenek, de általában ezek egy nagyobb, kezelt (tehát kereskedelmi jellegű) lakópark részei. Ezek az ingatlanok többnyire a SIPP keretében történő befektetésre is alkalmasak, csupán a tulajdonosoknak le kell mondaniuk a saját használatról. Tekintettel a pénzügyi piacok helyzetére, arra lehet számítani, hogy a külföldi ingatlanokba való befektetéseket, mint a nyugdíjkor biztosításának eszközét más országok lakói is keresni fogják.

Rovat: Cikkek, Külföldi ingatlanok
Külföldi ingatlanok