Banner
Banner
Banner

Változatlanok az ingatlanok árai Franciaországban

Ha a tavalyi évi franciaországi ingatlanpiacot pontosan szeretnénk jellemezni, azt kell mondani, az árak stagnáltak. Franciaországban az ingatlanok átlagos árainak növekedése nem volt olyan jelentős, mint 2011-ben. Az egész Franciaországot alapul véve az árak 2012-ben átlagosan 0,8 %-al voltak magasabbak, mint az előző évben.

Ha a mai helyzetet visszamenőleg hosszabb időszakhoz viszonyítjuk, el kell mondani, hogy 1988 és 2007 között az ingatlanok árai ugrásszerűen emelkedtek. A házak árai 130,6 %-al, sőt, a lakások árai több mint 150 %-al. 2007 és 2012 között a lakások árait átértékelték és a házak adókedvezményben részesültek.

Jobb idők előtt állunk?

Az ingatlanirodák az egész országban azt jelzik, hogy az ügyfelek a vásárlással inkább várakoznak. Az esetek többségében az eladást megelőző idő jelentősen meghosszabbodott. Az ügyletek közel felében ez 4 ÷ 6 hónap volt, egyharmadában 6÷12 hónap, míg 9 %-nál ez több mint egy év. A vevők ezt azzal indokolják, hogy számukra az előnyös lakáshitel megszerzése nehézségekbe ütközik. Másoknak pedig az árak tűnnek túl magasnak. Az értékesítők már kezdik ezt tudatosítani, és sok esetben hajlandóak az árat csökkenteni.

De lassan változik a vevők hozzáállása is. Többségük 35÷45 éves, és olyan ingatlant keres, amelyben valóban lakni szeretne. Persze továbbra is érdeklődnek a befektetők vagy az üres ingatlanokat keresők. Azok között, akik valóban lakni akarnak, érezhető bizonyos változás. Több mint felük hajlandó a keresést földrajzilag nagyobb területen folytatni, míg mások csökkentik az ingatlan iránti elvárásaikat. Egyesek olyan ingatlant is hajlandóak lennének megvenni, melyet előbb helyre kell állítani, míg mások a korábbi elképzelésüknél kisebb ingatlant is megvennének.

A becslések szerint az idei évben lényegében azonos szinten maradnak majd, azonban a kamatlábak tovább fognak emelkedni. Ennek mellékhatása lehet az ingatlanpiac élénkülése.

Rovat: Cikkek, Franciaországi ingatlanok, Külföldi ingatlanok
Külföldi ingatlanok