Banner
Banner
Banner

Az ingatlanok iránt Németországban van érdeklődés

Az ingatlanok területén csupán néhány nyugat-európai ország olyan konzervatív, mint Németország. Ingatlant itt a lakosság alig fele birtokol. Ennek egyik oka a szigorú bankszabályok lakáshitelek nyújtásakor, ide tartozik a jelentős összegű készpénz-előleg követelménye, ami sok potenciális vevőt elriaszt.

Az európai válság idején azonban a helyzetben enyhe változás észlelhető. A németek az ingatlanba történő befektetést biztonságosnak tekintik, és az ingatlanpiac határozottan nagyon élénk. Egyes szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy az ingatlanok árai aránytalanul gyorsan emelkednek és veszélyeztetik az ország gazdaságát.

Az ingatlan vásárlása iránt érdeklődők elárasztják Berlint és a más német városokat. A jövőbe való befektetés mellett vonzóak az alacsony kamatlábak is. A növekvő érdeklődés az elmúlt évben egyes vidékeken az árakat akár 20 %-al is megemelte.

De nemcsak a németek érdeklődnek, egyre több a külföldi befektető, akik számára vonzó az ország pénzügyi stabilitása. Fontos tényező ez például az olaszok vagy görögök számára, akik országaiban a gazdasági helyzet rózsásnak semmiképp sem mondható.

A német bankok azonban továbbra is nagyon óvatosak és olyan intézkedéseket foganatosítanak, melyek megakadályozzák az esetleges ingatlanbuborék kialakulását, vagy legalább jelentősen enyhítse annak következményeit. Hitelek nyújtásakor például az ingatlan ára 80 %-át tekintik tájékozódási alapnak. De erre az árra sem nyújtanak teljes hitelt. Még szigorúbbak a szabályok a külföldi érdeklődők esetében.

» Ingatlanok kínálata Németországban.

Rovat: Cikkek
Külföldi ingatlanok