Banner
Banner
Banner

Spanyolországban egész falvak is eladók

Spanyolországnak már évek óta gazdasági gondjai vannak, és magas a munkanélküliség is. A falvak gyakran kiürülnek, az emberek a nagy városokban próbálnak munkát találni.

Ezért itt vannak eladó teljes falvak is. A spanyol Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint az országban mintegy háromezer elhagyott falu lehet, melyek elméletben eladhatók lehetnek. Az esetek 90 százalékában a vásárlás iránt érdeklődők külföldiek.

“Ezek többnyire olyan falvak, melyek már régen elnéptelenedtek, vagy ún. lerobbantak. Bonyodalmat jelenthet az is, hogy ha a még ott lakók közül valaki nem ért egyet az eladással,” – magyarázza Jan Rejcha, a külföldi ingatlanokra szakosodott Rellox ingatlanközvetítő társaságból. “Ilyen esetben nehéz ilyen befektetést értelmesen kihasználni, és a vevők gyakran olyan megszállottak, akik saját erőből újítják fel a falvakat,” – teszi hozzá Jan Rejcha.

De nem mindig van ez így. A Rellox kínálatában szerepel például egy jellegzetes spanyol falucska Andalúziában, kifogástalan állapotú, kőből épült házakkal, vadászatra használt érintetlen természettel körülvéve. Ebben a konkrét esetben a befektető sokféle módon hasznosíthatja a falut, kezdve a turizmustól egészen külföldiek – nyugdíjasok – közösségének kiépítéséig, akik itt pihennének.

“A falunak saját villamos energia- és ivóvíz forrása van, érdeklődés esetén megvásárolhatók a szomszédos, mintegy 600 hektárnyi telkek,” – mondja Jan Rejcha. “Egy jó vállalkozási projekt számára ez a vásárlás egy jó befektetés lehet. Az ár azonban érthetően magasabb, mint a sajtóban említett, olcsón vásárolt spanyol falvaké,” – teszi hozzá Jan Rejcha.

Rovat: Cikkek, Spanyolországi ingatlanok
Külföldi ingatlanok