Banner
Banner
Banner

A francia ingatlanok árai továbbra is stabilak

A legutóbbi felmérésekből kiderül, hogy a francia ingatlanok árai egy év alatt szinte nem is változtak, de még viszonylag kevés a pontos és megbízható információ. De az már elmondható, hogy 2013 első felében a visszaesés kb. 1 % volt azzal, hogy 2013 második negyedévében a helyzet fokozatosan javulni kezdett.

Az információk szűkösségének oka főleg az eladások számának csökkenésében kereshető – az árakról szóló információk pontosak ugyan, de figyelembe véve, hogy a városokban az eladások volumene 18 %-al csökkent, vidéken még nagyobb mértékben, az adatokból semmilyen megbízható következtetésekre nem lehet jutni.

Ráadásul az elemzések túlnyomó része elsődlegesen a városokkal foglalkozik, és nem szentel kellő figyelmet a vidéki ingatlanoknak, melyeknél az ingatlanpiac aktivitása az utóbbi időben lényegesen csökkent. A szakértők egymásnak ellentmondó információkat közölnek – vannak, akik élénkülésről beszélnek, de aggódnak annak tartóssága miatt – ugyanis ez az élénkülés csupán a piac egy kis részét érinti, a 150 ezer euró alatti árú ingatlanokét.

A francia piac lényegében „háromsebességesnek” jellemezhető:

• Párizsban és más nagyvárosokban, valamint a keresett régiókban az értékesítések ugyan mintegy 10 %-al visszaestek, de az árak maradtak a korábbi szinten.
• Kisebb városokban az értékesítések visszaesése megközelítette a 25 % is, és egyúttal az árak csökkentek, mintegy 5 – 10 %-al.
• A leginkább válságsújtotta régiókban az értékesítés közel 40 %-al esett vissza, és az árak is 10 – 20 %-al csökkentek.

A lakáshiteleket nyújtó egyik pénzintézet friss jelentésében említik, hogy a mai helyzetben csak olyan ingatlant adható el, melynél az ár/érték arány kedvező, ami lényegében azt jelenti, hogy a régebbi ingatlanok értékesítése nagyon korlátozott. A pénzintézet elemzéseiből az is kitűnik, hogy 2013-ban az értékesítés visszaesése 9 %-os lesz 645 ezer ingatlanra, ez a szám az elmúlt években 709, ill. 808 ezer ingatlan volt, ez a viszonylag nagymértékű csökkenés lényegesen befolyásolja a piac stabilitását.

Természetesen kézenfekvőek azok az okok, melyek a mai helyzetet kiváltották – a magas árak, a magas munkanélküliség, a pénzpiacok bonyolult helyzete és a befektetők bizalmatlansága csökkentik az eladási kedvet.

Rovat: Cikkek, Franciaországi ingatlanok
Külföldi ingatlanok